© Tanık Haber

Erkan: “Cumhuriyete olan ilgi her geçen gün artıyor”

ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan; Cumhuriyetin 100. Yılına girerken, halkın Üniter, Tam Bağımsız, Laik, Demokratik Sosyal Hukuk devletinde, Yurtta Barış, Dünya’da Barış ilkesiyle yaşamak için,  Atatürk’e ve Cumhuriyetin Devrim ve İlkelerine, toplumun ve gençlerin ilgisinin her geçen gün arttığına dikkat çekti.

MERSİN (TANIK HABER)-Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Mersin Şubesi, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Mersin Şubesi, Eğitim İş Mersin Şubesi, 29 Ekim Kadınlar Derneği Mersin Şubesi 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile 28 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimlerine ilişkin ortak basın açıklaması yaptı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde (MGC) gerçekleştirilen açıklamayı ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan okudu. Başkan Erkan, 10 Kasım 1938’den buyana, Cumhuriyetimizi mahvetmek isteyen emperyalizmin ve gerici ve bölücü yerli işbirlikçilerinin geçmişte ekonomik, askeri ve sivil darbeler ve müdahaleleriyle örtülü, bugün FETÖ, PKK/PYD terör örgütlerinin açık askeri saldırılarının devam ettiğini söyledi.

“TÜRKİYE BÖLGESİNDE BİR ‘BARIŞ ADASI’DIR”

 “Güneyimizde Suriye, kuzeyimizde Ukrayna Savaşları, içine girdiğimiz çok kutuplu Dünya’da Atatürk’ün bizzat yürüttüğü dış politika ile 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesinin imzalanması, 1939’da Hatay’ın anavatana katılması diplomatik ve jeopolitik kazanımların önemi ortaya çıkarmıştır” diyen Başkan Erkan, bu kazanımların sağladığı ülkemizin eşsiz jeopolitik üstünlüğü sayesinde, bugün Cumhuriyetimiz bölgesinde savaşan tarafları birbirleriyle buluşturabilen, tahıl koridoru anlaşmalarıyla, bölgesinde bir ‘Barış Adası’ olduğunu ifade etti. Başkan Erkan, “Ülkemiz, bir taraftan Çok Kutuplu Dünya barışına katkıda bulunurken, diğer yandan, Mavi Vatanımız ve Anadolu üzerindeki Yeni Sevr ve BOP dayatmalarına karşı koymaktadır” dedi.

“HALKIMIZIN GELECEĞE OLAN GÜVENİ SARSILMIŞTIR”

Öte yandan, 16 Nisan 2017’de OHAL şartlarında yapılan Anayasa Referandumu sonucu geçiş yapılan, yeni Cumhurbaşkanı yönetim sistemiyle,  güçler ayrılığına dayanan demokrasi anlayışıyla terkedilmiş, Gazi Meclis’in(yasama) yetkilerinin kısıtlandığını, yargı bağımsızlığının fiilen ortadan kalktığını aktaran Başkan Erkan, açıklamasına şöyle devam etti: “Çalınan sorular, adaletsiz mülakatlar, bir kısım şirketlere tanınan vergi afları ve muafiyetleri, üreten fabrikalarımızın özelleştirmelerle yabancıların eline geçmesi, tarımda ve sanayide üretim anlayışından uzaklaşılması, çiftçimizin yeteri kadar desteklenmemesi nedeniyle, köyden kente göç ile işsizlik ile ve yoksulluk artmıştır. Laik, bilimsel ve karma eğitim büyük bir erozyona uğramış, eğitim birliği yasası fiilen ihlal edilmektedir. Üniversite sayılarının artmasına rağmen, idari ve bilimsel özerkliğinin tamamen kalkması ile bilimsel üretim ve katkıları azalmıştır. Kadınlar ve çocuklar, alenen anayasaya aykırı şeriat isteyen tarikatların boy hedefi olmuştur. Bu gelişmeler, halkımızın ve özellikle adalete ve geleceğe olan güvenini sarsmıştır. Tüm bu nedenlerle, yapılan araştırmalar, sağlığımızın güvencesi olan doktorlarımızın ve gençlerimizin büyük bir çoğunluğunun geleceklerini yurtdışında aradığını göstermektedir. Geçtiğimiz yıllarda, COVİD-19 salgın sürecinde aşıların gecikmesi, büyük orman yangınları ve olacağı önceden bilinen 6 ve 20 Şubat 2023 depremlerinde yaşanan gecikmelerle bugün on binlerce yurttaşımızı ve önemli bir ekonomik varlığımızı kaybetmiş durumdayız. Yaşanan düzensiz göçlerle sınırlarımızdan yüzbinlerce mülteci akını olmuş, 10 Milyona ulaştığı söylenen göçmenin yarattığı ekonomik yüklerine ilaveten geleceğimiz üzerinde yaratacağı kültürel ve sosyal tehditler kaygı verici boyuttadır.”

 

“HALKÇI SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI DAHA DA ÖNEM KAZANDI”

Başkan Erkan, “Öte yandan geç ve yavaş hareket eden devlet kurumlarına ilave olarak, Cumhuriyetle birlikte kurulan Refik Saydam Hifzısıhha Enstitüsün kapatılması, Türk Hava Kurumu (THK) ve 150 yıllık Kızılay gibi gönüllü kurumların yaşadığımız salgın, yangın ve deprem felaketlerinde gecikmeleri, aciz kalması ve kuruluş  amaçlarından uzaklaşması, yaşanılan skandallar ve istifalarla güven kaybı ve kan bağışının azalması, gönüllü ve kamu yararına çalışması gereken kurumlarda çürümenin boyutlarını göstermektedir.  Ekonomideki kayıplarımız, gençlerimizin iş ve geçim kaygısı artmıştır. Tüm bu gelişmeler, CB yönetim sisteminin zaaflarını ortaya koymaktadır. Bu nedenle, toplumumuzda refahın ve adaletin sağlandığı, güçler ayrılığına dayanan bir demokrasiye olan talep yükselmektedir” diye konuştu. Tüm bu nedenlerle, Cumhuriyetin 100. Yılına girerken, halkın Üniter, Tam Bağımsız, Laik, Demokratik Sosyal Hukuk devletinde, Yurtta Barış, Dünya’da Barış ilkesiyle yaşamak için,  Atatürk’e ve Cumhuriyetin Devrim ve İlkelerine, toplumun ve gençlerin ilgisinin her geçen gün arttığının altını çizen Erkan, “Atatürk’ün güçler ayrılığına dayanan, güçlü TBMM (yasama) ile planlı karma ekonomi ve halkçı sosyal devlet anlayışı, her yaşadığımız felaket ve olumsuzluklar ile bugün daha da önem kazanmıştır.

“OYLARINIZI MUTLAKA KULLANIN”

ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, son olarak, “Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder M. K. Atatürk’ün dediği gibi ‘Ümitsiz durumlar yoktur, ümitsiz insanlar vardır. Türk milleti milli beraberlik ve dayanışma ruhu ile her türlü güçlüğün üstesinden gelmesini bilmiştir.’ Yaşadığımız felaketlerde, tüm Dünya’nın hayranlıkla izlediği bu dayanışma ruhunun ortaya çıktığını gördük. Ülkemizin sahip olduğu dayanışma ruhu, insan kaynağı, ve maddi varlıklarıyla çağdaş ve güçlü demokrasi içinde çözemeyeceği sorun yoktur. Tüm yurttaşlarımızı, özellikle kadınlarımızı ve gençlerimizi Cumhuriyetimizin 100. Yılına girerken daha yüksek katılımla bağımsızlık ve özgürlüklerine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Ayrıca, içinde bulunduğumuz, tarihi bir dönüm noktasında, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. Turunda demokratik haklarını ve oylarını mutlaka kullanarak, üniter, laik, demokratik sosyal devlete, Atatürk Devrim ve İlkelerine ve demokrasimize sahip çıkmaya davet ediyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER