© Tanık Haber

“TEFE-TÜFE dışında su faturalarına zam yansıtmıyoruz”

“Su faturaları konusunda 
vatandaşımızı anlıyorum”

“2 senedir TEFE-TÜFE dışında su faturalarına zam yansıtmıyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, su fiyatlarında TEFE-TÜFE rakamlarını yansıtmak dışında oynama yapmadıklarını belirterek “Eğer enflasyon sıfıra yaklaşsa su fiyatları da şu an neyse 1 sene boyunca öyle gider” dedi. Mersin’in en pahalı suyu içtiği iddialarını “kuyruklu yalan” sözleriyle yorumlayan Seçer, “Vatandaşımızın şikâyetlerini saygıyla karşılıyorum. Onlar benim başımın tacı. Ama emin olsunlar, su faturalarının tutarının düşmesi için insanüstü bir gayret içindeyiz. Uykularımız kaçıyor. Ben vatandaşımı anlıyorum” dedi. Seçer, Pamukluk Barajının devreye alınmasından sonra su fiyatlarının yüzde 25 oranında azalacağını da kaydetti.
Mersin Su ve Kanalizasyon İşleri (MESKİ) olağan genel kurul toplantısı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in başkanlığında yapıldı. Toplantıda, MESKİ’nin 2024 yılı faaliyet raporu görüşüldü. Meclis üyelerinin su fiyatlarıyla ilgili eleştirilerine yanıt veren Başkan Seçer şunları söyledi:
“Hiçbir belediye başkanı vatandaşına verdiği hizmetin pahalı olmasını istemez. Belediye başkanı tüccar değil, belediye başkanı özel sektör yatırımcısı değil. MESKİ özel bir şirket değil. MESKİ zaman zaman yatırımlarda, idari konularda, finansman konusunda özel sektör kafasında düşünen ama hizmetlerde kamucu bakış açısıyla yönetilen bir kamu şirketidir. MESKİ’nin sahibi halk, parayı veren halk, ortağı yok, hisse senedi yok, nereden çıktı böyle bir anlayış? Peki neden vatandaşlar şikâyet ediyor? Açıkçası siyasette ilginçtir bir algı yaratılır, üzülerek ifade edeyim kazımak istersiniz o algıyı kazıyamazsınız. Orada kalır böyle. Mersin Büyükşehir Belediyesinin su fiyatları Türkiye’nin en yüksek fiyatları vs. Bu kuyruklu bir yalan. Bunu söyleyenin burnu uzar. Toplantıya gelmeden önce baktım Türkiye’de gerçekten ne durumdayız diye. 30 büyükşehir var, biz şu anda ilk 8’deyiz. İlk 5’e kadar bizden biraz kopuk rakamsal olarak. Mersin, Aydın, Ankara böyle devam ediyor.  Ama bu bir gösterge mi yüzde yüz doğru değil. Yani benim şartlarım ayrı komşum Adana’nın ayrı, İstanbul’un ayrı.  İdari bakış açısı ayrı, topografya ayrı, su kaynağının hangi şartlarda elde edildiği, gider kalemlerinin ağırlığının ne olduğu hepsi birbirinden farklı. Tarsus Berdan havzasından aldığımız su Mersin 4 merkez ilçenin yüzde 85 ihtiyacını karşılıyor.  Neyle geliyor, genellikle elektrikle geliyor. Bizim bir elektrik faturamız var, bu bizim maliyetlerimizi artıran bir unsur. İkincisi kayıp kaçak oranı maliyetlerimizi artıran bir unsurdur, özellikle tarım havzalarında bu artar. Sulama Birlikleri’nin sulama suyu olarak bedeli karşılığında ortaklarına verdikleri su bedeli bizim su bedelimizden daha pahalıdır. Onun için bizim borulara çakıyorlar kaçak boruları on dönüm yüz dönüm. Bunlar maliyete yansıyor. Elektrik enerjisiyle değil de Pamukluk Barajı’ndan biz bunun tamamını cazibeyle sağlasaydık bu maliyetler yüzde en az yüzde 25 düşerdi. Yüzde 25, suyun ortalama satışı 40 TL, 40 TL’nin yüzde 25’i 10 TL demektir.  Maliyet artışımız yüzde 53... Fiyat tarifemizden kaynaklı TEFE-TÜFE/2 üzerinden fiyat farkı alıyoruz. TÜİK rakamları üzerinden fiyatları belirliyoruz ama fiili enflasyon farklı.  Ama biz sadece TEF-TÜFE/2 dışında fiyat farkı almıyoruz. Onun dışında ekleme yapmıyoruz. 2 senedir yapmadık. Enflasyon sıfıra yaklaşsın şu an fiyat neyse 1 sene de öyle gider. Suyu fiyatları üzerinde oynama yapma niyetimiz yok. Vatandaşımızın şikâyetlerini saygıyla karşılıyorum. Onlar benim başımın tacı. Ama emin olsunlar, su faturalarının tutarının düşmesi için insanüstü bir gayret içindeyiz. Uykularımız kaçıyor. Ben vatandaşımı anlıyorum.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER