© Tanık Haber

“Zehre değil Gıdaya ve Geleceğe Yatırım”

Mehmet IŞIK-MERSİN (TANIK HABER)-Mersin İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle sağlıklı nesillerin geleceği için tüm halkı “Zehre değil Gıdaya ve Geleceğe Yatırım” yapmaya davet etti.

İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 31 Mayıs’ın, tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edildiği hatırlatıldı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 31 Mayıs Günü’nün “Dünya Tütünsüz Günü ‘’olarak amaca yönelik çeşitli etkinliklerle kutlandığına dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:

BU SORUNLA MÜCADELE ETMEK HER BİREYİN GÖREVİDİR

“Yapılan araştırmalar dünyada yaşanan en önemli sorunlar arasında iklim değişikliği ve kuraklığın olduğunu göstermektedir. Tütün ekiminde kullanılan çok miktardaki pestisit, gübre ve kimyasal; tehlikeli kirletici maddelerin suya ve toprağa atılmasına neden olarak tarım arazilerinin verimliliğini önemli ölçüde azaltmaktadır. 31 Mayıs 2023 Dünya Tütünsüz Günü’nde; tütün üretiminin verimli tarım arazilerine yaptığı olumsuz etkilerin yanı sıra tüketilen suyun miktarının kuraklığa olan etkisine de dikkat çekmek hedeflenmiştir. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına bireysel anlamda bu sorunla mücadele etmek her bireyin görevidir. Dünya genelinde tütün arazileri için kullanılan tarım arazilerinde 22 milyar tondan fazla su tüketilmektedir. Bu rakam 50 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen birinin, yaşamı boyunca 1.4 milyon litre su kaybından sorumlu olacağını göstermektedir. Bu doğrultuda tütün kullanımının zararları konusunda toplumun farkındalık düzeyini artırmayı amaçlayan etkinlikler ilimizde hafta boyunca düzenlenecektir. 31 Mayıs Tütünsüz Günü vesilesiyle sağlıklı nesillerimizin geleceği için tüm halkımızı ‘Zehre değil Gıdaya ve Geleceğe’ yatırım yapmaya davet ediyoruz.”

SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLER ALO 171’I ARAMALI  

Öte yandan sigarayı bırakmak isteyenlerin ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayabileceği ve sigara bırakma polikliniklerine başvurabileceği; Ayrıca kapalı alanda tütün kullanım ihlali yapılan mekanlar için ALO 184 SABİM hattının aranabileceği ifade edildi. Ayrıntılı bilgi için http://havanikoru.org.tr

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER