Ayşe Tolga 9 Haziran 1973 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Ayşe Tolga boyu 1,72 cm olup 55 kilo civarındadır.  Ayşe Tolga; 49 yaşındadır.  İkizler burcu olan Ayşe Tolga sinema oyunculuğu yanı sıra dizilerde de rol almıştır. Ayşe Tolga İstanbul Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi seramik bölümünden mezun olmuş; ancak kendi mesleğini yapmak isteği yerine oyunculuğu tercih etmiştir. Ayşe Tolga ayrıca sahne ve görsel sanatlar konusunda, reklam konularında eğitim programlarına katılarak kendini geliştirmiştir.

1994 ile 1997 yılları arasında televizyonda oldukça popüler olan ‘’Şehnaz Tango’’ dizisinde Perran Kutman ve Erdal Özyağcılar ile birlikte bu dizide daha çok tanınmıştır. Oyunculuğu konusunda bu dizi ile daha sonra popüler olan Ayşe Tolga 2004 yılından bu yana detoks, masaj, vücut terapileri ve beslenme sistemleri gibi konularda eğitim ile başladığı iş hayatına; Bangkonk  da SPA kurulumu ve yöneticiliği eğitimini almış; Londra'da Klinik terapi, Provance’de parfümcülük eğitimi alarak birçok konuda da kendini yetiştirmiştir. Cilt ve vücut bakımı konusunda uzman eğitimi alarak uzman estetisyen olarak çalışmaya başlamıştır.

Ayşe Tolga birçok dergi de yazdığı yazılarla fitness,yoga, güzellik, detox sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili deneme bilgilerinin paylaşarak insanlara bu konuda sağlıklı yaşamaları konusunda tavsiyelerde bulunmaktadır. 2007 yılında kurmuş olduğu ‘’Aromaterapi’’ merkezi ile Organik Kozmetik markası Aisha’nın saf Aromaterapi Yağları bebek ve anne ürünlerinin satışını yapmaktadır.

2012 ile 2014 yılları arasında senarist  Birol Güven tarafından  ‘’Seksenler’’ dizisinde Şoray Uzun, Rasim Öztekin, Özlem Türkad, Serhat Kılıç, Vural Çelik, Ceyhun Fersoy, İlker AyrıkSuzan Kardeş ve Yasemin Çonka gibi oyuncularla birlikte bu dizide yer almıştır. 2008 yılında tekstilci Marsel Eskinazi ile evlilik yapan Ayşe Tolga 2013 yılında eşinden ayrılmıştır. Marsel Eskinazi’den olan Can Yael Eskinazi adında bir kız çocuğu sahibidir. Ayşe Tolga; ayrıca birçok dizi filmi ve sinema filminde yer alarak oyunculuk hayatını sürdürmüştür. Ayşe Tolga'nın yer aldığı ve filmler şunlardır;  Seksenler, Efsane, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü, Beşik Kertmesi, Ayrılsak da Beraberiz, Çifte Bela, Çarli İş Başında, Aşkın Dağlarda Gezer, Ah Bir Zengin Olsam, Ruhsar, Şehnaz Tango ve Ana Kuzusu’dur.