Rusya -Moğolistan sınır geçişiCiddiyetlerinden ürktüğümüz görevliler,treni didik didik arıyor,bir başka görevli pasaportları dakikalarca inceliyor.Tren koridorunda köpekli polisler üç tur atıyor.İki saat süresince beş defa pasaportlarımız kontrol edildi.Yerinizden ayrılmak yok.Filim mi izliyoruz,yaşıyor muyuz bu anı…Ne derlerse anında yapıyoruz.Korku dan mı ne…
Sınırı geçtik şükür,görevliler pencereleri açıyor,koridordan sıcak su almalar başlıyor.Çaylar,kahveler,komşu kompartmanlara uğramalar derken Başkent Ulan Bator Tren İstasyonundayız.Moğolcada “ Kızıl Bahadır” anlamına gelen şehrin eski adı ise URGA imiş.
Cengizhsn’ın devasa heykelinin olduğu Cengizhan( Sukhabatar) Meydanındayız.( Moğollar Çengiz diyor,Cengizhan’a).
Sovyet-Moğol Halklarının kardeşliğini ve 2.Dünya Savaşında ölen Sovyet askerlerinin anısına dikilen anıt için 300 merdivenle Zaisan Tepesine çıkıyoruz.Şehre tepeden baktığımızda çok yüksek Buda heykeli göze ilk çarpanlardan .Festival yapılan meydan ve gelişigüzel yüksek binalar.Toki evleri sanki ..
Çok sayıda eserin kronolojik sıralandığı Ulusal Tarih Müzesi.En önemli bölüm Cengizhan’a ayrılmış.Tarihin en kanlı yöneticilerinden olan,dağınık olan tüm kabileleri birleştiren,Viyana kapılarına dayanan ve koca bir imparatorluk kuran Cengizhan Moğollar için çok önemli ve baba olarak anıyorlar.
Stalin’in dinleri yasaklayıp tüm ibadet yerlerini kapatmasından sonra yasaklar kalkınca halk budist inançlarını ibadetlerini yapmaya başlamış .Kalan bir kaç tapınak ve manastırdan kalan Gandan Manastırı en önemli ibadet merkezlerinden .
Moğolistan’da erkeklerin şapkaları,kuşak ve ya kemerleri birde üst giysileri çok önemli .Bunları kimseyle paylaşmazlarmış .Özellikle şapkalarını başkası takarsa kafalarının karıştığına inanıyorlar.
Burhan Haldun Dağı Moğollar ve Türki Kavimlerce kutsal .Buda’yı Burhan olarak adlandırıyorlar.” Sonsuz Buda” Cengizhan’ın burada gömülü olduğu söyleniyor.
Kutsal dağa sadece erkekler çıkabiliyor .Cengizhan’ın sefere çıkmadan önce buraya gelip kuşağını çözerek iki eliyle havaya kaldırıp dua ettiği,başarılı olmak için yalvardığı söyleniyor.Üç erkek çocuğu aralıksız doğuran kadınında bu dağa çıkma ve erkeklerin yaptığını yapma hakkı varmış .Aralıksız dört erkek çocuk doğuran kadın dahada yetkin ve hakları erkeklerle eşit.
Moğollar,köylerde tuvaletleri su kenarlarından çok uzağa yaparak suyun kutsallığını koruyorlarmış .
Evlerinin ( Ger denilen çadır evler) kapıdı güneye bakacak şekilde kuruluyor.Kuzeyi misafirlere ait Cengizhan resmi asılırmış mutlaka.Batısı erkeklerin alanı,özel eşyaları ,atlarının koşum takımları ,kımız,kısrak sütü olan yer.Doğu kadınların alanı.Mutfak,kiler ve kullandıkları eşyaları olan.Ortaya kurulan soba her yeri ısıtacak şekilde.Ger’e ayakkabı ile girilmez,eşikte durulmaz .
Su,süt,yeşil ve ya siyah çay katışımı ilginç çaylarını büyük fincanla içip tadını almaya çalışıyoruz ,Türk Kahvesi burnumuzda tütüyor bu arada.
Eski Başkent Karakurum’da buluşak dileğiyle .
Yorum Yazın
Facebook Yorum