34 milyonu aşkın işgücüyle Avrupa’nın en büyük ikinci işgücü unvanına sahip Türkiye’nin istihdam şampiyonu illeri içinde İstanbul hem iş imkanı hem de istihdam yoğunluğu açısından başı çekiyor.
Sonrasında sırasıyla İstanbul’u Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Adana, Konya, Mersin, Gaziantep şehirlerinin takip ettiği açıklandı.
Malesef Mersin sonlarda..!
Öte yandan işverenlerin çalışanlarda aradığı özellikler arasında iletişim ve ifade becerilerinin yanı sıra, yabancı dil faktörü de öne çıkmış.
Anadilinde iletişim ve ifade becerisi ile yabancı dil...
Halka açık veriler, Türkiye’deki iş imkanlarına ve şehirlerin istihdam potansiyeline dair önemli ipuçları sunuyor.
Çalışanlar veya çalışan adayları, geleceğin mesleklerini, işverenlerin beklentilerini ve Türkiye’nin istihdam rakamları açısından güçlü sektörlerini keşfederek kariyerlerini bu doğrultuda planlayabiliyor.
Kariyer planlaması da çok önemli...
Öte yandan işverenlerin beklentileri, Türkiye’de en çok istihdam artışının bilgi ve iletişim sektörlerinde olacağını öngörüyor. Dönüşen ekonomi ve gelişen teknoloji, Türkiye’de reel sektörün geleceğin mesleklerine yönelik bakışını da değiştiriyor. Örneğin yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, pazarlama profesyoneli, elektronik mühendisi gibi mesleklerde iş imkanlarının oldukça yoğun olduğu görülürken, Türkiye’de geleceğin meslekleri elektrikli otomobil ustası, büyük veri analisti, siber güvenlik personeli, güneş enerjisi montaj elemanı gibi yeni sektör ve iş alanlarında sıralanıyor.
Gençler ne yapmalı?
Gençler özellikle bilgi ve iletişim sektörüne yönelmeli...
Küreselleşme ve uluslararasılaşma hamlelerinin Türkiye’deki işverenlerin çalışanlarda aradıkları nitelikleri değiştirdi.
Bir çalışandan beklenen 10 yetkinlik arasında yüzde 38,6 ile ifade kabiliyeti ve yüzde 13,1 ile yabancı dil öne çıkıyor.
Her ölçekten işletme, gelecek planlarını da düşünerek en az bir yabancı dili profesyonel seviyede, akıcı bir biçimde konuşabilen ve yazabilen çalışanlar arıyor.
Başka bir ifade ile mesleki yabancı dil yeterliliği, özellikle yüksek okul veya lisans mezunu olan ve karar verici pozisyonlarda çalışacak personeller için tercih sebebine dönüşüyor.
Yani sonuç olarak kendini iyi ifade eden gençler kazanacak...
İş İngilizcesine, İngilizce iş mülakatlarına, Çince, Rusça, Arapça gibi Türkiye’nin ticari ilişkilerinin güçlü olduğu ülkelerde konuşulan dilleri öğrenmek işe girmenizi kolaylaştıracak…
En önemli konu da;
Gençler Türkiye’nin eğitim şartlarında ne kadar dil öğrenebilir, tabii o da ayrı bir soru işareti?!
Yorum Yazın
Facebook Yorum